Historik

I samband med förberedelserna inför och anordnandet av Kristna riksmötet i Jönköping sensommaren 1983, J 83, konstaterades den religiösa mångfalden i Södra Vätterbygden men också avsaknaden av en möjlighet till information, fördjupning och tankeutbyte i aktuella teologiska ämnen samt behovet av ett forum för teologi som vetenskap.

Under det följande året diskuterades dessa frågor i en ekumeniskt sammansatt arbetsgrupp på initiativ av församlingssekreterare Eivor Askmark, kyrkoherde Ragnar Nordh och docent Göran Åberg och förslag framfördes om bildandet av Teologiskt Forum i Jönköping.

I samband med en offentlig föreläsning på Sofiagården av professor Per-Erik Persson, Lund, om Lima-dokumentet om dop, nattvard och ämbete den 29 november 1984 bildades Teologiskt Forum i Jönköping med syftet att – enligt stadgarna – ”på ekumenisk basis erbjuda information, fördjupning och tankeutbyte i aktuella teologiska ämnen”.

I styrelsen har ingått ett stort antal personer från olika kyrkor och samfund, Svenska kyrkan, Katolska kyrkan, Svenska Alliansmissionen, Svenska Baptistsamfundet, Svenska Missionsförbundet/Missionskyrkan, nuvarande Equmeniakyrkan och Österns Assyriska kyrka.
Som ordförande har fungerat docent Göran Åberg, 1984 – 2004, högskolelektor Leif Carlsson 2005 – 2011, komminister Kerstin Bothén 2012-2015, pastor Lars-Anders Kjellberg 2015-2016 och kyrkoherde Hans Boeryd från årsmötet 2017. Antalet medlemmar har i medeltal varit ett 90-tal personer.

Teologiskt Forum i Jönköping har sedan dess tillkomst anordnat sex á åtta sammankomster årligen med föreläsare inom skilda teologiska discipliner och oftast verksamma vid olika universitet och högskolor. Antalet deltagare vid föreläsningar, symposier och samtal i regi av Teologiskt Forum i Jönköping har i medeltal varit ett 50-tal personer. Sammankomsterna har hållits i samverkan med de kristna studieförbunden Sensus och Bilda.